VAD HÄNDER EFTER ATT VI TAGIT KONTAKT?

För att uppnå bästa möjliga resultat så är det viktigt att jag har en klar bild över vad ni förväntar er av fotosessionen. Varje session börjar därför med en personlig konsultation så att vi kan lära känna varandra bättre. Vi träffas antingen i ert hem, på den plats där sessionen ska äga rum om det är bestämt, eller någonstans mittemellan – Jag älskar att träffas över en kopp te eller rykande färsk kopp kaffe och lära mig mer om dig och din familj, dina mål för fotosessionen och eventuella idéer du har för att dekorera ditt hem med de slutliga utskrifterna. Därför är första steget att vi försöker planera en tid, inte bara för när vi ska fota, men också för att i god tid före träffas en kort stund för att prata igenom sessionen.
Under detta möte har ni också möjlighet att berätta för mig vad ni har tänkt att använda bilderna till, om det är någon speciell stil ni gillar mer än andra och ni har såklart möjligheter att ställa frågor till mig om olika saker gällande fotosessionen.


VART SKA VI VARA NÅGONSTANS?

Under vår personliga konsultation pratar vi om var ni vill att fotograferingen ska äga rum, när det gäller bröllop så är det ju ofta i anslutning till där vigseln äger rum, men för övriga porträtt helst i en miljö där du känner dig bekväm, det kan vara i ditt hem, utomhus, en äng eller skog, eller din favoritplats från din barndom.Vi rekommenderar naturliga miljöer som en strand vid havet, eller en sjö, ängar, skogar, bondgårdar, grusvägar, kullar och liknande. Dessa miljöer är naturliga, ni blir naturliga och de förser oss också med bakgrunder som inte bara är diskreta, men också vackra och ni kommer att framhävas mot sådan bakgrund.

Vidare så har vi människor en förkärlek till naturen (även vi som tycker oss vara stadsbor), trästammar, stenar och vatten tilltalar oss på ett väldigt djupt plan. Vi kommer inte bara att skapa varma bilder som förmedlar positiva känslor och fångar er personlighet, vi kommer dessutom ha en härlig stund ute i den härliga svenska naturen och tillsammans skapar vi något du kommer att minnas för resten av ditt liv. 


VILKA KLÄDER SKA VI HA PÅ OSS?

Jag har skrivit en guide där ni kan få en hel del tips. Klicka på vår stilguide för lite matnyttiga tips.

Familjefoton tenderar att bli bäst med tidlösa, enkla outfits som en enfärgad skjorta och mörka jeans eller liknande. Skrikiga moderna färger, grafik och logotyper kan snabbt bli omoderna och kan vara mycket störande. Kläder med struktur, stickat, virkat, spets, jeans och liknande gör sig normalt sett mycket bra på bilder.

I korthet så rekommenderar vi dock kläder som du och din familj känner er bekväma i. Dagarna då man klädde upp för sig inför porträtt har för länge sedan passerat, lyckligtvis. Om du och din familj känner er bekväma så kommer bilderna att reflektera det. Vi vill ha glada, bekväma, naturliga människor på våra bilder!


SPELAR DET NÅGON ROLL VILKEN TID PÅ DAGEN VI FOTAR?

Vi föredrar normalt sett att genomföra våra fotosessioner utomhus under den s k ”gyllene timmen” som infaller ca 1-2 timmar före solnedgång. Belysningen vid den här tiden på dagen är bäst för fotografier och mest smickrande.Vi tar självklart hänsyn till små barn som inte alltid är så villiga att anpassa sig efter vuxnas tider och självklart måste bröllopsporträtt anpassas till er planering på er stora dag. Det går såklart bra att fota närsomhelst på dagen, men om möjligt försöker vi undvika mitt på dagen då solen står som högst på himlen och skapar hårt ljus och skuggor.


VAD HÄNDER EFTER VÅR SESSION?

Efter sessionen kommer jag att göra ett grovt urval bland alla de bilder jag har tagit och ger dig tillgång till välja bland dessa vilka du vill ha för slutlig editering. Man får alltså inte tillgång till ALLA bilder som tagits under sessionen, även om man valt detta som tillval, den första gallringen gör jag där jag tar bort suddiga bilder, eller bilder psom på ena eller andra sättet inte håller den kvalitetsstandard jag sätter på mitt arbete.
Jag kommer att ladda upp bilderna på internet där du i lugn och ro kan bläddra och välja dina favoriter i ett web-galleri som jag skapat för er. När valen är gjorda och jag har gjort den slutliga bearbetningen av bilderna är det dags för dig att se slutresultatet av allt vårt hårda arbete och planering!

Bilderna planerades, togs, valdes med omsorg och blev individuellt editerade med stor kärlek, passion och omsorg.
En av mina och mina kunders favoritdel av att arbeta med mig på Alvenmod Foto är att äntligen få se dina vackra bilder i tryck. Medan du väntar på dina bilder kommer du också få ett mail, med instruktioner för att installera din alldeles egna app till din mobil/platta som du sedan kan ha med dig och dela bilder till dina vänner.


PHOTOSHOPPAR NI BILDERNA?

Alla dina bilder redigeras så att ni ser så bra ut som möjligt. Enklare justering av toner och redigering ingår alltid i priset.
Efter konsultation kommer vi också att redigera bilderna efter den stil och känsla som ni önskar, även svartvit redigering ingår om så önskas. Vi genomför inte redigering som innebär omfattande justering av kroppsform, bantning, eller på annat sätt förvanska personers naturliga utseende.
Vi är fast övertygade om att alla människor är vackra och bilderna vi tar tillsammans kommer att visa denna skönhet utan trixande i Photoshop.


VAD KOSTAR DET?

På sidan för varje kategori som du hittar i huvudmenyn finns prisexempel på olika paket som jag erbjuder. Dessa går självklart att skräddarsy efter vad ni önskar om det är så att ni vill välja till, eller ta bort något som finns i grundpaketet.
Säg då bara till så får du en ny offert av mig. Alla priser (förutom för företag) är angivna inklusive moms, d v s det priset som står är det du betalar.


NÄR BETALAR MAN?

Faktura kommer att skickas ut före, eller i samband med vår fotosession, normalt är 10 dagars betalningsvillkor. I vissa fall kan jag komma att be om en depositionsavgift på 25% av det överenskomna priset som fungerar som en bekräftelse på er bokning, detta dras såklart sedan på slutfakturan inför sessionen. Man kan betala till bank- postgiro eller till mitt Swish-konto.
Tillval som ni beställer i efterhand faktureras separat vid beställning.


INGÅR UTSKRIVNA BILDER I PRISET?

I paketpriset ingår normalt sett en mix av utskrifter i olika storlekar och antal. Vi har och rekommenderar dock att man överväger att beställa större utskrifter via våra tillval. 


KAN MAN BESTÄLLA CANVAS, AKRYL, ALUMINIUM OCH STORA UTSKRIFTER?

Vi erbjuder stora fotoutskrifter, canvas, akryl och metalltryck genom vår professionella utskriftspartner. 


VARFÖR SKA MAN BESTÄLLA STORA UTSKRIFTER?

Både jag och min familj är stora konsumenter av sociala medier, vi delar bilder på vår middag, våra husdjur och på det mesta som händer i vår vardag.Jag älskar att vi lever i en tid där geografiskt läge inte längre begränsar en familjs förutsättningar att dela speciella ögonblick med sina nära och kära.

Men det är något otvivelaktigt extra och speciellt med tryckta bilder, det är tidlöst och väcker känslor på ett helt annat sätt än en digital bild på en iPad.
Vi människor har en förkärlek för saker vi kan se men också röra, tryckta bilder vårdas ömt, de går i arv och refereras till när mormor berättar en historia om gammelfaster Maria. En dag är det du som återberättar för dina barn hur de var som barn, eller hur det gick till när du och morfar gifte er.
Vi levererar självklart digitala filer, men uppmuntrar er starkt att också beställa några större utskrifter som era framtida generationer kommer att värdera otroligt högt.
Canvas, akryl, metall är några av de material vi kan ordna förutom vanligt fotopapper, mer information finns om olika tillval finns under prislistorna på respektive sida.


VARFÖR SKA VI BESTÄLLA STORA UTSKRIFTER FRÅN ER?

Vi rekommenderar starkt att du använder vårt professionella labb för att tillverka utskrifter för ditt hem. När du skriver ut med oss kan vi säkerställa bästa möjliga bildkvalitet hamnar på din vägg. Vi blir en del av godkännandeprocessen och granskar dina val för lämplig storlek och färger.Ingen bild kommer att fungera för alla olika storlekar och utskriftsmetoder som erbjuds. Alla bilder måste beskäras och anpassas speciellt för utskrift. När du skriver ut med en utomstående butik eller företag som erbjuder billiga utskrifter med kraftig rabatt är risken stor att bilden du får hem inte alls ser ut som den bild du såg på din dator och du har lagt pengar på något som du inte är nöjd med.


FÅR VI DE DIGITALA BILDERNA FRÅN SESSIONEN OCKSÅ?

Redigerade digitala bilder från din session kan du beställa som tillval (mer information på respektive sida).
Beställer du detta tillval så kommer alla de redigerade digitala bilder som uppfyller våra kvalitetsnormer finnas tillgängliga för nedladdning via Dropbox eller ett lösenordsskyddat web-galleri. Bilderna levereras i storlek 2.8 MP (2048 pixlar på långa sidan), vilket räcker för att beställa utskrifter själv upp til 20*30 cm och självklart för användning på digitala plattformar som datorer, telefoner, iPads m m.
Vi lämnar inte ut RAW-filer (digitala negativ), oredigerade bilder, eller bilder som anses inte möta de kvalitetskrav vi har på bilder som lämnas ut.
Vi erbjuder normalt sett inte bilder på USB eller CD då de allra flesta har internetanslutning i hemmet. Skulle det ändå inte vara möjligt med digital överföring så löser vi självklart det år er så att ni får era bilder.


FÅR VI POSTA BILDERNA PÅ FACEBOOK?

Absolut!! Vi ser gärna att du dela dina bilder med familj och vänner på sociala medier som Facebook, Instagram, Pinterest eller Twitter! Ange bara att bilden är tagen av Alvenmod Foto när du postar den.


HUR FUNKAR DET DÄR MED COPYRIGHT OCH ANDRA VILLKOR?

Villkor som gäller för samtliga sessioner innefattar:

 

 • Anmärkning om fel ska göras inom 7 arbetsdagar från leverans, därefter anses bilderna godkända.

 • Betalningsvillkor 10 dagar

 • Vid användning ska Alvenmod Foto anges med namn

 • Avtalet ger er rätt att använda bilder för personligt bruk, för annan användning, såsom publicering på Internet krävs fotografens (Alvenmod Foto) tillstånd.

 • Reproducering, modifiering, redigering, förvanskning av bilderna får inte utföras utan fotografens (Alvenmod Foto) tillstånd

 • Användningsrätten får inte överlåtas/upplåtas till annan

 • Fotografen (Alvenmod Foto) får använda och publicera framställt material i egen verksamhet

 • Presentkort eller övriga förhandsbokningar gäller 1 år från leveransdatum om inget annat anges

 • Ni samtycker till insamling av personliga uppgifter enligt dataskyddsförordningen GPRS, en personuppgift kan vara all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk levande person.

 • Detta innebär till exempel att även ett fotografi av en person som kan identifieras är en personuppgift.

 • Du har rätt att kontakta oss om du vill ha ut information om de uppgifter vi har om dig, för att begära rättelse, överföring eller för att begära att vi begränsar behandlingen, för att göra invändningareller begära radering av dina uppgifter. Detta gör du enklast genom att kontakta oss på fotograf@alvenmod.se.

 • Om du har klagomål på vår behandling av dina personuppgifter har du rätt att inge klagomål till tillsynsmyndigheten Datainspektionen.

 • Fotografen (Alvenmod Foto) innehar F-Skattsedel

Mer information om vad som gäller bilder, copyright och upphovsrätt finns i mer detalj på Svenska Fotografers Förbunds hemsida.


SAKNAR DU NÅGON FRÅGA?

Har du fler frågor som du inte fick svar på här eller har du ett fotouppdrag som inte går att finna bland mina vanliga paket? Nå mig på email: fotograf@alvenmod.se, använd mitt kontaktformulär, eller ring mig på 08-595 009 58.