Varför anlita en professionell fotograf? 

Jag kan inte ens minnas hur många gånger…

jag har fått ett telefonsamtal, sms, email eller Facebook-meddelande från någon som säger att de älskar mina bilder och att de så gärna skulle vilja beställa en session med mig, då de hemskt gärna skulle vilja ha lika fina bilder på sina nära och kära, Jag hänvisar dem då till den här sidan där jag listar priser för lite olika paket. Det blir då ofta helt tyst.

Hur mycket kostade det sa du???

Jag har fått väldigt många reaktioner (eller ibland totalt stopp i all kommunikation) från många människor för att de tycker att priset är för högt och jag har helt ärligt full förståelse för den reaktionen. Vid första anblick så kan det tyckas att priset är högt, tankarna går direkt till morbror Lasse, som ju har en systemkamera, eller kanske man själv precis fått en superfin kamera i födelsedagspresent. Varför betala massa pengar för något som morbror Lasse, eller jag själv kan göra gratis? Svaret är ”exakt, varför skulle du?”…och samtidigt är svaret ett STORT RUNGANDE NEJ, Lasse kan förmodligen inte göra det själv!!!

 

 

Ser du någon skillnad? Samma flicka, samma fina systemkamera, t o m  samma DAG. OLIKA fotografer. Den första bilden tagen av mig för 6-7 år sedan, den andra tagen av professionella fotografen Mattias Björlevik (www.bjorlevik.net). Detta illustrerar på ett bra sätt skillnaden mellan ett proffs och ”morbror Lasse”, eller i det här fallet jag, innan jag lärde mig om fotografering.

När du anlitar en professionell fotograf, så köper du inte bara fina bilder.

Du får en skräddarsydd session med professionell (och DYR) utrustning och tillbehör. Innan du träffar fotografen för fotosessionen så har denne lagt ner flera timmar på förberedelser och i vissa fall varit ute på olika ställen för att hitta den perfekta platsen, kanske har du velat ta bilderna på en specifik plats som betyder något extra för dig, då har fotografen garanterat varit där och scoutat och planerat för er fotostund i förväg.
Proffs behöver också investera i datorer och mjukvara för editering av bilderna för att få dem att se, ja, professionella ut. Även om fotografen bara är hos er och fotar i 1 timma och du bara får 5 bilder så ligger det många timmar bakom, både förberedelser och efterbehandling tar väldigt lång tid.
Min poäng dock är att det INTE handlar om hur mycket fotografen måste investera i sin verksamhet, det handlar om att du som kund väljer att investera i en skräddarsydd fotosession med en professionell fotograf.

Att anlita en professionell fotograf är inte en nödvändighet, det är en LYX.

På samma sätt som att du köper en Caffe Latte på Wayne’s för 45 kr innan du går till jobbet på morgonen. Eller den där 50-tums LED Smart-TV:n ni just köpte för 10000 kr  till familjen i julklapp. Eller varför inte de där Nudie jeansen du inte kan leva utan som kostar över 1000 kr+? På outlet.
Jag skulle kunna hålla på hela dagen och räkna upp lyxvaror som vi unnar oss dagligen. Lyxvaror som på sin höjd varar i ett år, kanske två. Ett foto som fångar en kär familjemedlems alla härliga egenskaper och personlighet i en vacker omgivning är ett minne som räcker i flera livstider, bilder går i arv, man tittar på dem, man tar på dem och man minns. Bröllopsdagen är en av de största dagarna i våra liv, ser man på det ur ett längre perspektiv så är de tusenlappar man lägger idag inte speciellt mycket pengar när man ser på hur mycket man får tillbaka av foton genom åren…eller hur?

Men så kommer vi till en fotosession som kostar 2000 kr…FLÄMT…plötsligt kan man inte andas längre

Jag klandrar dig inte, jag gör verkligen inte det. Vi alla har en morbror Lasse som tar bilder gratis och då kan 2000 kr tyckas lite väl dyrt. Men, om du verkligen uppskattar bra fotografering, behandla det för vad det är. En LYX som du unnar dig själv och din familj.

Lyx av den här typen unnar man sig inte dagligen, inte ens årligen. Det är något man kanske gör vart tredje år, eller kanske t o m vart 5:e år och då är inte ett par tusen lika drastiskt längre kanske. Se det som en lyx ni unnar er och betrakta det som en LYX, så tror jag även att ni uppskattar det MER.

Om ni verkligen värderar fotografi och verkligen vill ha de dyrbara minnena av era nära och kära, men inte känner att ni har råd. Spara.

Istället för den där 45 kr Latte, lägg de pengarna i en burk och sätt en etikett på burken: ”Familjeporträtt”. Kanske kan du hoppa över bullen iaf så har du sparat 20 kr redan där. Precis som du sparar inför en semesterresa, eller en ny platt-TV så är detta precis samma sak.

Jag vet att professionella fotosessioner inte passar alla och jag respekterar såklart det, men om du är en person som uppskattar bra fotografering för vad det egentligen är och kan värdera det som sådant, då gissar jag att morbror Lasses bilder, om än fina, inte riktigt håller måttet.

Jag menar, bevisen talar för sig själva, inte sant? 
                                                                                               IMG_1539       

Vilken lyx kan du undvara dig själv för att istället lägga pengarna på en professionell fotosession och skapa minnen som varar i en evighet?